Lønnsøkning i 2019 kan være gull verdt pensjonsmessig
8 November, 2019
I følge ABC-nyheter vil alderspensjonsordningen din bli vesentlig endret fra 2020 dersom du er omfattet av offentlig tjenestepensjon og er født i 1963 eller senere. Men hvor mye bør man tjene i 2019 for å få mest mulig ut ifra den nye ordningen?
Det du allerede har opparbeidet deg i offentlig tjenestepensjon vil fortsatt være en såkalt brutto-ordning. Det betyr at opparbeidet pensjon skal samordnes med alderspensjon fra folketrygden. Fra og med 2020 vil du tjene opp tjenestepensjon i det som kalles påslagsmodellen. Dette er en helt annen alderspensjons-modell som tjenes opp uavhengig av pensjonsopptjeningen i folketrygden.
Dagens offentlige tjenestepensjonsordning er sluttlønnsbasert, som betyr at det er avgjørende for den enkeltes totalpensjon hvilken sluttlønn man har. Dersom man får en lønnsøkning på slutten av karrieren får dette en tilbakevirkende effekt i den forstand at pensjonen beregnes som om man har hatt den siste høyere lønnen i samtlige år i ordningen. For den enkelte vil altså effekten av en lønnsøkning i 2019 ha større verdi kontra om den samme lønnsøkningen kommer i 2020.
Men hvor mye bør man ideelt sett tjene i 2019?
Skal man posisjonere seg optimalt i 2019 er en årslønn på 7,1 G optimalt. Dette vil si ca 710.000 kroner. All lønn som overstiger dette vil altså ikke ha noe å bety for din alderspensjon fra folketrygden. Andre regler gjelder for obligatorisk tjenestepensjon.
Lønn eller utbytte for deg som er ansatt i eget AS?
Går du rundt og funderer på om du heller skal ta deg ut utbytte innenfor rammen (total lønn + utbytte) av 710.000 kroner i 2019, bør man prioritere lønn.
De forskjellige typene pensjon
- Alderspensjon: det du skal leve av når du blir pensjonist. Hver måned setter arbeidsgiveren din av penger til pensjon, og denne tjener du opp gjennom hele yrkeslivet. Pensjon fra arbeidsgiver kalles tjenestepensjon. Offentlig ansatte har offentlig tjenestepensjon. Denne pensjonen kommer i tillegg til pensjon fra folketrygden.
- Avtalefestet pensjon: AFP for offentlig ansatte som er født i 1962 eller tidligere er en førtidspensjon du bare kan få mellom 62 og 67 år. Du må være fylt 62 år, og i tillegg redusere stillingsandelen din med minst 10 prosent av full stilling.
- Uførepensjon: blir du skadet eller syk og derfor er helt eller delvis ute av stand til å jobbe, kan du ha rett til uførepensjon. For å få uførepensjon må du oppfylle noen vilkår.
- Etterlattepensjon: en felles betegnelse for ektefellepensjon og barnepensjon. Ved dødsfall vil ektefelle, barn eller registrert partner ha rett til pensjon.