Cover Image
PST trusselvurdering - Forretningsmessige trusler i moderne tid - er det dommedagsprofetier, konspirasjonsteori eller schizofreni?
5 May, 2020

Teamet i Digital revisor har i en tid fulgt tett med på utviklingen av teknologi når det gjelder AI - kunstig intelligens. Utløser det bare muligheter eller lurer det noen trusler mot samfunnet?

PST har i en fersk vurdering trukket frem økt risiko for digital spionasje og kriminalitet

"Utenlandske etterretningstjenester forventes i 2020 å rette sin spionasje mot politiske myndigheter, mot naturressurser og næringsliv, mot forsvar og beredskap, samt mot forskning og utvikling."

Les vurderingen her

Redaksjonen har spurt daglig leder om hva som kan være muligheter og de største samfunns og forretningsmessige risiki knyttet til AI og bedriftenes oppbevaring av sensitiv forretningsmessig informasjon og økonomi.

Hva er mulighetene AI kan gi samfunnet?

-Alle eksperter er enige om at AI kan i stor utstrekning erstatte og utføre repeterende oppgaver. Systemene kan også programmeres til å lære logikk. Dette kan bety kort sagt at samfunnet kan som en følge av AI allokere synergieffekter som ellers ville bli forspilt. Eventuelle overflødige menneskelige resurser kan utføre oppgaver som forsterker mellom menneskelige samfunnsrelaterte oppbyggende verdier.

-AI vil aldri kunne erstatte empati eller et godt fundamentert revisorskjønn.

-Først av alt er det viktig at alle bedrifter har en IT policy som holder vann og AI-robotikken ute.  Det vises til tidligere innlegg i bloggen. 

Hvilke typer trusler er mest reelt at samfunnet kan forvente?

- Man må kunne prate åpent om hva skjer hvis........et kryptovirus slår til mot microsoft/google/dropbox? Og hva med IT policy / personvern, dvs lekkasje av viktig informasjon - hvor viktig er det for bedriftene eller organisasjonene?

- Jeg har inntrykk av at det er få som forestiller seg dette som en reell risiko. Hvem kunne tenke seg i desember 2019 hvilke konsekvenser covid-19 viruset ville få for samfunnet? 

- Vil bedriftene kunne beskytte sine data mot uønsket forretningsspionasje i skyen til microsoft, google eller dropbox? Dette er faktisk noe et kryptovirus drevet av artificial intelligence, kan utføre i det skjulte uten at noen oppdager noe som helst. Det er slik moderne forretnings-spionasje blir utført og det er godt betalte tjenester. Microsoft / Google / Dropbox sine kjente servere blir konstant saumfart av AI roboter for å finne hull og få tilgang til data - verdifull data. AI-roboters egenskap er nyeste teknologi og passer alltid på å ligge et hestehode forran brannmurene til de globale aktørene sine åpenbare serverplasseringer.  Det er følgene av å bli for konsentrert og stor. Jo større man blir desto større risiko for angrep blir man utsatt for.

- Serverne som digital revisor er vertskap for er desentralisert der nesten bare eierne vet om lokasjonen.

- Et annet område som i fremtiden vil bli kraftig testet av AI teknologien er hvitvasking og terrorfinansiering. Krypto økonomi går utenfor radar for regulert økonomi og likviditetsstrøm. Dagens kontrollrutiner med hvitvasking og terrorfinansiering taper garantert i kampen mot det som kommer til å røre seg på dette området.

Dommedagsprofeti? Schizofreni? 

"Nei" 

Konspirasjonsteori?

"Tjaei - Noen ville hevde det, ja. - Helt frem til noe faktisk skjer"

Prøv gratis i 30 dager!